Eğitim 360° (58): Dünyadaşlık

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°’ın bu bölümünde ERG Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Yaprak Sarıışık, konukları Aslıhan Niksarlı, Tütengül Küçüker ve Zeynep Gülru Göker ile birlikte dünyadaşlığın farklı boyutları ve eğitime yansımaları üzerine konuştu.

Tütengül Küçüker, sivil toplumla dünyadaşlık ilişkisine değindi. Sivil toplumun duyulmayan seslerin duyulmasını sağlama rolünü ve bir arada yaşam ısrarını vurguladı; dünyadaşlık kavramının tam da bu ısrarı temsil ettiğini belirtti. Başka alternatifi olmayan gezegenimizde, farklı dilleri konuşsak da tüm canlıların yaşam hakkı için ortak çözüm üretmemiz gerektiğini ifade etti.

Aslıhan Niksarlı, dünyadaşlık kavramını antroposen çağı bağlamında değerlendirdi. Dünyadaşlık algımızın nasıl dönüştüğünden, insan merkezli yaklaşımın yarattığı doğa/kültür veya insan/hayvan gibi dikotomilerin dünyaya bakışımızı nasıl etkilediğinden bahsetti. Bunların yanı sıra müzik ve ritmin şempanzelerin sosyal davranışlarına etkilerine odaklanan doktora tezi çalışmasından hareketle, şempanzelerden öğrendiklerine de kısaca değindi.

Zeynep Gülru Göker, bakım/özen etiği yaklaşımının vatandaşlık ve dünyadaşlık kavramlarıyla birlikte nasıl düşünebileceğinden bahsetti. Bu yaklaşımın eğitim alanına yansımalarına da değindi ve eğitime katabilecekleri üzerinde durdu.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Uzun Hikâye | Tüm Varlıkları Gözeten Dünyalar Eğitim Yoluyla Nasıl Kurulabilir?

Eğitim Reformu Girişimi’nin 2004 yılından beri düzenlediği, Türkiye’nin dört bir yanından öğretmenlerin hazırladığı yaratıcı materyalleri ve uygulamaları görünür kılan Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın 19’uncusu gerçekleştirildi. 17 farklı ilden seçilen 53 uygulama, ilham veren çözümler öneriyor. Uzun Hikâye’nin bu bölümünde öğretmenlerin uygulamalarına yer verdik.

Dünyadaşlık Yazıları | Aborjinlerin İzinde, Eğitimin Bugününü ve Geleceğini Sorgulamak

19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı, “Dünyadaşlık” temasıyla gerçekleşti. Konferansta “Birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen ‘dünyaları’ eğitim yoluyla nasıl kurabiliriz?” sorusuna birlikte yanıt aradık.  Konferans sona erse de, ERG Blog’da dünyadaşlığın farklı boyutlarını konuşmaya devam ediyoruz. Yazı dizimizin dördüncü bölümünde, Şebnem

Dünyadaşlık Yazıları | “Dünyaya Özen Gösteren Bir Eğitim Anlayışı Düşünebilir Miyiz?”

21 Ekim’de gerçekleşecek 19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın bu yılki teması “Dünyadaşlık”. Konferansta “Birbirimizi ve tüm varlıkları gözeten, tüm yaşam biçimlerinin varoluşunu önemseyen ‘dünyaları’ eğitim yoluyla nasıl kurabiliriz?” sorusuna birlikte yanıt arayacağız. Konferans öncesinde ERG Blog’da yayımlanan yazılarla dünyadaşlığın farklı boyutlarını konuşmaya devam ediyoruz. Yazı