Eğitim 360° (70): Eğitimde Fırsat Penceresi Kapanıyor Mu?

Mdyascope TV ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle ekrana gelen Eğitim 360’ın yeni bölümünde ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman ve ERG Politika Analisti Özgenur Korlu, Türkiye’nin son nüfus verilerinin eğitim politikalarına dair nelere işaret ettiğini ele aldı. 

Geçtiğimiz günlerde Türkiye 2023 nüfus verileri yayımlandı. Veriler nüfus  artış hızının Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesinde olduğunu gösteriyordu.  Yıllık nüfus artışı binde bire düşmüştü.  Nüfus verileriyle birlikte 1999 ve 2000’li yılların başında sıkça dile getirilen  “Demografik Fırsat Penceresi” kavramı yeniden hatırlandı. Çocuk nüfusunun azaldığı, çalışabilir yaştaki nüfusun artışının sürdüğü, yaşlı nüfusun ise henüz çok artmadığı dönem demografik fırsat penceresi olarak tanımlanıyordu.  25 yılı kapsayan bu dönemin Türkiye’nin gelişmiş ülke statüsüne geçişini hızlandıracak fırsatlar yaratacağı vurgulanıyordu. Bunun gerçekleşmesi içinse eğitimin önemine değiniliyordu. 

Korlu, demografik fırsat penceresi kavramını, fırsat eşitliğini de önceleyerek, eğitim, sağlık, istihdam ve ekonomik sistemde ülkenin katma değerinin daha niteliksel fırsatlara ayrılacağı, ülkenin gelişmiş ülkeler seviyesini daha hızlı bir şekilde yakalamasının sağlanacağı dönem olarak tanımlıyor.  2023 nüfus verilerine göre demografik fırsat penceresinin hala açık olduğunu söyleyen Korlu, eğitim alanında  hayata geçirilmesi politikaları şöyle anlatıyor: 

“Türkiye’de  eğitim alanında ısrarla söylediğimiz birkaç politika var. Okullar arası imkân ve başarı farklılıklarını azaltılması. Bir diğeri, özellikle sosyo ekonomik olarak dezavantajlı çocukların akranlarıyla eşit koşullarda eğitime başlaması, hanenin eğitimdeki etkisini azaltması için okulöncesi eğitimin yaygınlaştırılması. Ne kadar erken bu becerileri elde  etmeye başlarlarsa krizler dönemindeki koşulara hazır olabilecekler. Fakat burada geri adımlar atılıyor. Başka bir başlık, ikili eğitimin sonlandırılması. Bir başka başlık temel becerilerin çocuklara kazandırılması”

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Uzun Hikâye | “Bizi Okulda Tutabilecek Bir Sistem Yok”

Açık öğretim liselerine giden öğrenci sayısı 2021-22 eğitim-öğretim yılında 1 milyon 566 bin 255’i buldu. Bu sayının 262 bin 365’i 14-17 yaş grubundaki öğrenciler. Açık öğretim liselerine giden 18 yaş altı öğrencilerin yüzde 50,2’sini kız çocuklar oluşturuyor. Uzun Hikâye’nin bu bölümünde açık öğretim liselerindeki kız

Eğitim 360° (47): 3 Aralık Dünya Engelliler Günü – Türkiye’de Erişilebilirlik ve Mevcut Durum

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın bu haftaki bölümünde, geride bıraktığımız 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle Türkiye’de erişilebilirlik algısı ve erişilebilirlikte gelinen nokta ele alınıyor. ERG Politika Analisti Özgenur Korlu, Engelli Hakları Aktivisti İdil Seda Ak, “Erişilebilir Her Şey”den Engellilik Araştırmacısı Ilgın Aydınoğlu ve ERG