Eğitim 360° (29): Türkiye’de Eğitim Sistemi ve Öğretmen Politikası

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°‘ın bu bölümünde programın moderatörlüğünü ERG kıdemli politika analisti Yeliz Düşkün yaptı. Programda, Türk Eğitim Derneği (TEDMEM) koordinatörü Dr. Sabiha Sunar ve eğitimci Alaaddin Dinçer, yasama sürecinde olan “Öğretmenlik Meslek Kanunu” teklifini değerlendirdi.


Sabiha Sunar, öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak kabulü ve aynı zamanda öğretmenlere dair mevcut mevzuattaki dağınıklığın giderilmesi için bir öğretmenlik meslek kanununa ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ulusal ve uluslararası başka meslek kanunlarıyla da karşılaştırma yaparak mevcut teklifin kapsam bakımından yetersiz olduğuna dikkat çeken Sunar, öğretmen yetiştirmeden başlayarak pek çok önemli konunun teklifte yer almadığını belirtti.

Alaaddin Dinçer ise yeni bir kanuna gerek olmadığını, var olan mevzuatta gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini ve öğretmenliğin statüsüne dair 1966’da kabul edilen ILO ve UNESCO tavsiyesinin uygulanmaya alınması gerektiğini savundu. Dinçer ayrıca, kanun teklifinin kimler tarafından, nerede hazırlandığının belirsizliğine ve öğretmenlerin beklentilerine dair alan araştırmalarının eksikliğine dikkat çekti. Dinçer, kariyer basamaklarının geçmişte de denenmiş bir uygulama olduğunu, geçmiş uygulamanın sonuçlarının değerlendirilmediğini, yeniden uygulanmasının da meslektaşlar arası barışa olumsuz etki edeceğini hatırlattı.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

ARKA PLAN | Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Fikritakibi

Birçok meslek grubu için var olan “meslek kanunu”, eğitim paydaşlarının öğretmenler için yıllardır talep ettikleri ve bekledikleri bir gelişmeydi. Öğretmenlik Meslek Kanunu dokuz aydır yürürlükte.  Öğretmenlerin çalışma koşullarını, haklarını, görev ve sorumluluklarını belirlemesi beklenen kanun, kapsamının beklenenden sınırlı olması ve hazırlık sürecinin yeterince katılımcı ve

ARKA PLAN | Öğretmenlik Meslek Kanunu

. “Meslek mensuplarının kendi meslekleriyle ilgili düşünceleri; mesleki davranışlarını, mesleğe yönelik bağlılıklarını ve mesleki başarılarını yakından ilgilendirmektedir. Bu sebeple öğretmenlik mesleğinin toplum tarafından nasıl algılandığı kadar, öğretmenlerin kendilerini, mesleklerini, mesleklerine yönelik toplumsal algıyı nasıl değerlendirdikleri de oldukça büyük bir önem taşımaktadır.”

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifinin Yasama Süreci Katılımcılıktan Uzak

Öğretmenlerin çalışma koşullarını, görevlerini, haklarını ve sorumluluklarını düzenleyen öğretmenliğe özgü bir kanunun gerekliliği uzun yıllardır dile getiriliyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi TBMM’ye geldi. İlgili komisyondan geçen kanun teklifi Genel Kurul’da görüşülmeye başlandı. Denge ve Denetleme Ağı’ndan uzmanlar kanun teklifinin yasama sürecini ERG Blog’a değerlendirdi.