Eğitimin ve Dayanışmanın Onarıcı Gücüne İnanıyoruz

6 Şubat günü yaşanan depremler nedeniyle hissettiğimiz derin üzüntü devam ediyor. Depremde yakınlarını kaybeden herkese sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bu zor dönemde, eğitimin onarıcı, iyileştirici, koruyucu ve önleyici rollerini aklımızdan çıkarmıyor, afet bölgesi dışındaki okulların yarın açılmasını çok önemsiyoruz.

Bu vesileyle, okulun yalnızca akademik öğrenme ortamı olmadığını anımsatmak istiyoruz. Okul aynı zamanda, çocuğun akranlarıyla sosyalleştiği ve birlikte öğrendiği, oyun oynadığı, bir arada yaşamı deneyimlediği de bir ortam. Çocuğun bütünsel gelişimi ve iyi olma hâli bakımından okulun üstlenmesi beklenen kritik roller var. Ayrıca okullar afet sürecinde eğitimi aşan sorumluluklar üstlenerek eğitimcilerin, ailelerin ve toplulukların iyi olma hâlini doğrudan destekleyebilir. Depremden etkilenen illerde de çocukların güvenli, destekleyici ve kapsayıcı eğitim ortamlarında, mümkün olan en yakın zamanda akranlarıyla ve öğretmenleriyle bir araya gelebilmelerini diliyoruz.

ERG olarak bu süreçte, öncelikle eğitim alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, çocuk hakları savunucuları ve akademisyenler ile buluşarak afet sürecinde başlatılan/planlanan çalışmalara dair bilgi alışverişi yaptık, eğitim alanındaki gelişmeleri ve ihtiyaçları birlikte değerlendirmeye başladık. İçinde yer aldığımız toplulukların afet dönemindeki çalışmalarına destek vermeyi sürdürürken bu dönemde yeni örgütlenen koordinasyon topluluklarına dahil olduk. İlk müdahale çalışmalarının çocuk hakları temelli yürütülmesine dönük çağrıların, dayanışma duyurularının ve özellikle eğitimcilerin yararlanabilecekleri, uygulamaya dönük kaynakların yaygınlaşmasına katkıda bulunduk. Bu kaynakların bazılarını mesajımızın sonunda bulabilirsiniz. Önümüzdeki dönemde, bu çabaları sürdürmenin yanı sıra eğitimin onarıcı, iyileştirici, koruyucu, önleyici işlevlerini yerine getirebilmesini sağlayacak eğitim politikalarının geliştirilmesi önceliklerimiz arasında olacak.

Dayanışma, bize güç veriyor; bu süreçte birbirimizi gözetmenin ve bir arada olmanın hepimizi daha dayanıklı ve umutlu hissettirdiğini görüyoruz. Depremin ilk gününden bu yana eğitim alanında ve sivil alanda gördüğümüz dayanışmaya katkısı olan herkese minnet duyuyoruz. Arama-kurtarma çalışmalarından acil yardımların ve hizmetlerin ulaştırılmasına, meslektaşlarıyla dayanışmadan çocuklara psikososyal destek sunmaya birçok alanda etkin rol oynayan öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının, bu süreçleri destekleyen ve kolaylaştıran tüm kurumların, sivil toplum örgütlerinin ve dayanışma ağlarının çabalarını çok değerli buluyoruz. Farklılıkların ötekileştirilmediği, birbirimizi ve yeryüzünü tüm öğeleriyle ve çeşitliliği kucaklayarak gözettiğimiz, sürdürülebilir bir dünyanın yolunun eğitimden ve dayanışmadan geçtiğine inanıyoruz.

Bu zorlu süreçte yararlı olabileceğini düşündüğümüz birkaç içerik:

İlginizi Çekebilecek İçerikler