IPA: Okul öncesinde gerideyiz ve kaynak ayrılmıyor

Eğitim Reformu Girişimi’nin 27 Kasım’da Karaköy Minerva Han’da düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna sunduğu Eğitim İzleme Raporu 2017-18’in International Press Agency’de yer alan basın yansıması aşağıdadır. Haberin aslı için tıklayınız.

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) bu yıl 11’inci kez yayınlanan Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’in tanıtımını İstanbul’da yaptı.

Rapora göre, OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında okul öncesi okullaşma seviyesinde Türkiye 42 ülke arasında 41’inci sırada. Üstelik en az kaynak da okul öncesine ayrılıyor.

Ayrıca güncellenen müfredatlarda kadın-erkek eşitliği konusunda problemler var.

               

Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim İzleme Raporu 2017-2018’i yayınladı. Raporda Türkiye’nin eğitimdeki güncel durumu ulusal ve uluslararası verirlerle okul öncesinden ortaöğretime incelendi.

“OKUL ÖNCESİNDE GELİŞME VAR, AMA DÜNYADA GERİDEYİZ”
ERG Araştırmacı Özgenur Korlu okul öncesi eğitimde Türkiye’nin dünya ortalamalarının gerisinde kalmayı sürdürdüğünü söyledi. Korlu, rapora dair şunları kaydetti: “Okul öncesi eğitim 2023 vizyon belgesinde duyurulduğu gibi 2020’de zorunlu olacak. OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında, gelişme olsa da bu düzeyde okullaşmada 42 ülke arasında 41’inci sıradayız. İlköğretim 6-9 yaş okullaşma oranı yüzde 98,4 olarak görünüyor. Bu yüksek bir oran gibi görünebilir. Fakat geriye kalan yüzde 1,6 nerede?”
AÇIKÖĞRETİMDEKİLERİN YÜZDE 23,9’U 14-17 YAŞ ARASINDA
Ortağretimdeki sorunlara dikkat çeken Korlu, “Ortaöğretimde ise 14-17 yaş okullaşma oranı yaklaşık yüzde 88. Ancak özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da bu oran düşüyor. Bölgesel farklılıklar var. Ayrıca sınıf tekrarının azalması için çalışılıyor. En yüksek oransa meslek liselerinde. Açıköğretim verilerine de baktık. Burada okuyanların yüzde 23,9’u 14-17 yaş aralığında. Bu yaştakilerin yüzde 6,6’sı açıköğretim kurumlarına devam ediyor. Bu açıdan açıköğretim eğitimi ele alınmalı. Bu öğrencilerin örgün eğitime kazandırılması İçin adımlar atılmalı. Diğer yandan buradaki eğitimin niteliği de göz önünde bulundurulmalı.” dedi.
“MÜFREDATTA KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ ZAYIF”
ERG Araştırmacısı Yeliz Düşkün güncellenen müfredatlarda kadın-erkek eşitliği konusunda problemleri olduğunu söyledi. Düşkün, “Gençlerin durumunda önceki kuşaklara göre iyileşme var. Ancak biz atılması gereken çok adım olduğunu düşünüyoruz. Geçen yıllarda müfredat öğretim programları güncellendi. Ancak bu kaynaklarda kadın ve erkek eşitliği hak temelli değil.” diye konuştu.
“KIZLAR, EĞİTİMDEN ERKEN AYRILIYOR”
Kız ve erkeklerin eğitime devam oranlarından bahseden Düşkün, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalarda kızların daha fazla oranlarla eğitimden erken ayrıldığını görüyoruz. Fen alanlarında meslek edinmede de erkeklerin gerisinde. Eğitime devam edemeyen kadınların neredeyse yarısı, evlilik ve ailevi nedenlerle ilkokulu bitiremiyor. Erkeklerde ise maddiyat öne çıkıyor. Çocuk işçiliği nedeniyle, çalışmak için eğitimlerini tamamlayamıyorlar.”]]>