ERG, IBM ve Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ortaklığında, öğretmenlerin siber güvenlik alanındaki yetkinliklerini geliştirmek amacıyla Kriptografi, Bilişim ve Siber Güvenlik Eğitimi projesi hayata geçirildi.
ERG, IBM ve Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ortaklığında, öğretmenlerin siber güvenlik alanındaki yetkinliklerini geliştirmek amacıyla Kriptografi, Bilişim ve Siber Güvenlik Eğitimi projesi hayata geçirildi.
Kriptografi, Bilişim ve Siber Güvenlik Eğitimi projesi kapsamında 19-23 Ekim 2020 ve 2-6 Kasım 2020 tarihlerinde mesleki ve teknik anadolu liselerinin bilişim alanında görev yapan Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’nden 48 öğretmene çeşitli modüllerde eğitimler verildi. Senkron ve Open P-Tech’te yer alan asenkron içeriklerle çevrimiçi olarak gerçekleşen eğitim ile günümüzde önemi gittikçe artan siber güvenlik konusunda, sektörün ihtiyacına cevap verebilecek öğrencileri yetiştirecek olan öğretmenlere destek olmak amaçlandı.
Proje ile hazırlanan kılavuz eğitimin ana kaynağı olmasıyla birlikte eğitim videolarla desteklendi ve çevrimiçi buluşmalarla pekiştirildi.
Eğitim kapsamında geliştirilen tüm içeriklerin yanı sıra IBM ve paydaşları tarafından geliştirilen diğer içerikler de IBM’in Open P-Tech platformunda herkesin kullanımına açık bir şekilde bulunmakta. Platformda kullanıcı hesabı oluşturulduktan sonra siber güvenlik eğitimine buraya tıklanarak ulaşılabilir.
Millî Eğitim Bakanlığı ve IBM Türk işbirliği ile bilişim alanı öğretmenlerine yönelik olarak bir program hazırladık. Kriptografi, Bilişim ve Siber Güvenlik Eğitimi ile siber güvenlik bilginin temellerini atmaya başlayabilirsiniz.
“Bir ara kiloluydum ve Facebook’tan fotoğraflarımı paylaşıp dalga geçiyordu arkadaşlarım. Çok üzülüyor ve sürekli ağlıyordum. Telefon numaram da dağıtıldı. Sürekli cinsel içerikli mesajlar geliyordu. Tanımadığım numaralar arıyordu. Sonunda telefon numaramı değiştirdim. Instagram’da ve çevrimiçi oyunlarda da sözlü tacize uğruyorum. Ben de uyuz olduğum birinin Facebook hesabını çaldım.”
Bilgisayar, internet ve mobil teknolojilerle dijital dünyanın içine doğan gençlerin oyunları da farklılaşıyor. Veriler dijital oyunların ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Çocukları olumsuz da etkileyebilen oyunların içeriklerinin kontrol edilmesi ve güvenli hale getirilmesi önemli. Her dijital oyun zararlı mı? Oyunlar doğru geliştirildiğinde çocuğun gelişimine nasıl katkı sunar ? Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aysel Çetinkaya ERG Blog için yazdı.
Fiziksel özellikleriyle dalga geçme, isim takma, dışlama, şiddet… Çocuklar ve gençler arasında yaygın olarak görülen zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojileriyle artık siber zorbalık olarak da karşımızda. Bilgisayar, internet ve mobil teknolojilerle dijital dünyanın içine doğan gençler, bu ortamlarda birbirlerinin duygularını incitebiliyor veya bundan mağdur olabiliyor. Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gökhan Karaosmanoğlu, öğrencileriyle yaşadığı deneyimden yola çıkarak siber zorbalığı, gençlerin neler yaşadığını ve neler yapılması gerektiğini ERG Blog’a yazdı.