Bir Bakışta Eğitim 2019’a Göre Türkiye’de Eğitimin Durumu

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD), her yıl yayımladığı Bir Bakışta Eğitim (Education at a Glance) raporu, farklı ülkelerin eğitim sistemlerini karşılaştırmalı bir çerçeveden analiz edebilmeyi sağlayan önemli bir kaynaktır. Rapor, eğitime erişim, eğitime ayrılan kaynaklar, öğretmenler gibi çeşitli konularda göstergeler sunuyor ve başta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu OECD ülkeleri olmak üzere bu göstergelere ilişkin farklı ülkelerin aynı dönemde elde edilen verilerini içeriyor.

Türkiye’de eğitim politikalarının son 10 yılına bakıldığında okullulaşma oranlarının artmasından, eğitime ayrılan kaynakların artırılmasına kadar pek çok alanda gelişme görülüyor. Diğer yandan, Türkiye’nin kendi içinde gösterdiği gelişmeleri başka ülkelerle karşılaştırmadan yapılacak değerlendirmeler eksik kalacaktır. Farklı ülkelerle yapılacak karşılaştırmalar, iyi örneklerin incelenmesinin yolunu açarak Türkiye’deki eğitim politikalarının geliştirmesine de katkı sunabilir.

Eğitim Reformu Girişimi olarak Bir Bakışta Eğitim 2019’a Göre Türkiye’de Eğitimin Durumu başlıklı bilgi notunu hazırlarken Bir Bakışta Eğitim 2019 raporunda A-12 kademesinde Türkiye’ye ilişkin verileri inceledik. Bilgi notu, bu verileri Millî Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim 2018-19 ve TALIS 2018 (Teaching and Learning International Survey, Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Anketi) verileri ile destekleyerek, Türkiye’de okul öncesinden ortaöğretim kademesine kadar eğitimdeki durumun özetini sunuyor.

İlgili tablo ve grafiklere buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitim 360° (23): Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları ve Eğitime Etkileri

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°‘ın bu bölümünde Burcu Meltem Arık, konukları Işık Tüzün ve Prof. Dr. Emre Erdoğan ile Türkiye’de kutuplaşmanın boyutlarını ve bunun eğitime etkilerini konuştu. Işık Tüzün 2015, 2017 ve 2020’de yürütülen temsili bir araştırma olan Türkiye’de Kutuplaşmanın Boyutları Araştırması’ndaki eğitim bulgularını değerlendirdi ve eğitim ekosisteminde yapılabilecekleri ele aldı. Prof.

Eğitim 360° (1): Türkiye’de Eğitimin Durumu

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırlanan “Eğitim 360°”ın ilk bölümünde ERG Gözlemevi ekibinden Burcu Meltem Arık, Umay Aktaş Salman, Özgenur Korlu ve Yeliz Düşkün, Türkiye’de eğitimin durumunu değerlendirdi. Programda koronavirüs salgınının eğitime etkileri, eğitime erişim, eğitimde fırsat eşitliği ve eğitimin bütçesiyle ilgili son