Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı

Eğitimi Reformu Girişimi’nin (ERG) yayımladığı Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı başlıklı araştırma raporu, Türkiye’de akademik başarının öğrencinin sosyoekonomik durumundan önemli ölçüde etkilendiğine, sosyoekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin okullulaşma ve yüksek akademik başarı olasılıklarının da düşük olduğuna dikkat çekiyor. Rapor, eğitimde erişim, devam ve mezuniyet sorunlarına yönelik hedefli politikalar geliştirilmesinin ve dezavantajlı çocuklara yatırım yapılmasının topluma daha yüksek öğrenci başarısı ve sürdürülebilir kalkınma olarak geri döneceğinin altını çiziyor. ERG’den Işıl Oral ve Eileen McGivney tarafından hazırlanan Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı başlıklı araştırma raporu, Türkiye’de nitelikli eğitime erişimi olan ve olmayan grupların akademik başarılarının, kişisel özelliklerle ve okul kaynaklarıyla ne ölçüde ilişkili olduğuna ışık tutuyor. 22 Mayıs 2014 tarihinde kamuoyuyla paylaşılan araştırma raporuna ulaşmak için lütfen tıklayınız. Ayrıca Eğitim Reformu Girişimi Türkiye Eğitim Sisteminde Eşitlik ve Akademik Başarı adlı araştırma raporu ve analizi için Türkiye’de Cinsiyet ve Bölge Ayrımında Eğitimsel Kazanımlar ile Türkiye’de Sosyoekonomik Durumun Geç Kayıt ve Okul Terkleri ile İlişkisi başlıklı iki tamamlayıcı not hazırlanmıştır.  

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitim 360° (70): Eğitimde Fırsat Penceresi Kapanıyor Mu?

Mdyascope TV ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle ekrana gelen Eğitim 360’ın yeni bölümünde ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman ve ERG Politika Analisti Özgenur Korlu, Türkiye’nin son nüfus verilerinin eğitim politikalarına dair nelere işaret ettiğini ele aldı. 

Uzun Hikâye | “Bizi Okulda Tutabilecek Bir Sistem Yok”

Açık öğretim liselerine giden öğrenci sayısı 2021-22 eğitim-öğretim yılında 1 milyon 566 bin 255’i buldu. Bu sayının 262 bin 365’i 14-17 yaş grubundaki öğrenciler. Açık öğretim liselerine giden 18 yaş altı öğrencilerin yüzde 50,2’sini kız çocuklar oluşturuyor. Uzun Hikâye’nin bu bölümünde açık öğretim liselerindeki kız