The World News: Pisa açıklandı! 3 yılda ne değişti?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından her üç yılda bir düzenlenen ve 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren PISA testinin 2018 yılı sonuçları açıklandı.

PISA 2018 sonucunu BBC Türkçe’ye değerlendiren ERG Politika Analisti Yeliz Düşkün, “Türkiye’ye ilişkin ortalama puanların düşüklüğü kadar dikkat çeken bir bulgu da en üst düzeyde (düzey 5 ve 6) yeterlilik gösteren çocukların oranının düşük oluşudur” dedi.

2018 sonuçları Türkiye’nin okuma alanında yeniden 2012 yılındaki seviyesine yaklaştığını, matematik ve fen alanlarında ise 2012 seviyesinin de bir miktar yukarısına çıktığını gösteriyor. Yeliz Düşkün ise 2015’den bu yana gerçekleşen bu ‘artışın’ olumlu bir gelişme olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

okuma
Düşkün, raporda yer alan sosyoekonomik düzey ve başarı arasındaki ilişkiye dair tespitleri şöyle değerlendiriyor:

“Türkiye’de sosyoekonomik düzey ile başarı arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülüyor. Sosyoekonomik olarak en üst %25’lik dilimde yer alan öğrencilerin ortalama okuma puanı 513 iken en alt %25’lik dilimdekilerin 437’dir.”
“PISA sonuçları, bir ülkede eğitim kurumlarına yapılan harcama arttıkça ülkenin ortalama başarısının da arttığını gösteriyor. Bu bağlamda Türkiye, eğitime ayrılan kaynakları artırması gereken ülkeler arasında sayılıyor.”

Haberin aslına ulaşmak için tıklayınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitimin Çıktıları Dosyası Yayımlanıyor

Son bir yıldır eğitim hizmetlerini ve eğitimin tüm paydaşlarını etkileyen bir salgına tanıklık ediyoruz. Eğitim İzleme Raporu 2020 kapsamındaki dosyalarla bu süreci farklı bağlamlarda izlemeye ve değerlendirmeye devam ediyoruz. Eğitim İzleme Raporu 2020’nin altıncı ve son dosyası Eğitimin Çıktıları’nı 17 Mart 2021, Çarşamba günü saat

TIMSS 2019 Sonuçları Ne Söylüyor?

Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması’nın (TIMSS) 2019 sonuçları açıklandı. TIMSS 2019’la birlikte Türkiye ilk kez 4. sınıf matematik ve fen testleri ile 8. sınıf fen testinde 500 puanının üzerine çıktı. ERG Eğitim Gözlemevi ekibi, fen ve matematik başarısının okul iklimi, sosyoekonomik durum ve öğrencinin derse karşı tutumu gibi çeşitli değişkenlerle ilişkisine dair de önemli sonuçları olan araştırmayı değerlendirdi.

Veliler Başarıya Nasıl Yaklaşıyor?

  17. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı kapsamında, 14 Ağustos’a kadar her Cuma, canlı yayımlanan Başarı Buluşmalarımızda bir araya gelmeye devam ediyoruz.