Küresel Eylem Haftası: Dünyanın En Büyük Dersi

Eğitim için Küresel Kampanya, bu yıl da yeni bir Guinness Dünya Rekoru kırmak amacıyla yola çıkıyor.  “Herkes için Kaliteli Eğitim:  Toplumsal Dışlanmaya Son” konusuyla düzenlenen küresel eylem haftası kapsamında, 23 Nisan 2008’de yüzü aşkın ülkede aynı ders verilecek.  “Dünyanın En Büyük Dersi”nin konusu, kaliteli eğitim hakkı.  Dünyada milyonlarca çocuk, öğretmen, veli ve aktivist, herkesin eğitim hakkı için aynı gün, aynı konuda ders verecek.

Kayıt:  Dünyanın En Büyük Dersi kampanyasına katılmak için aşağıdaki internet adresinde kayıt olmak gerekiyor:  http://www.campaignforeducation.org/en/worlds-biggest-lesson Ders Planı:  30 dakikalık ders planına  http://www.campaignforeducation.org/en/worlds-biggest-lesson adresinden ulaşılabiliyor.
Dünya rekoruna katkıda bulunmak için, ders planının en son sayfasındaki kayıt formunun doldurularak aynı sayfadaki iletişim adresine gönderilmesi gerekiyor.
Yapılabilecek Çalışmalar:  Dünyanın En Büyük Dersi’nin verileceği gün yerel yetkilileri ve milletvekillerini sınıfa çağırmak ve onlara sorumluluklarını hatırlatmak;  Çocukların kaliteli eğitimin önemiyle ilgili görüşlerini paylaşmaları için etkinlikler düzenlemek;  Eğitim hakkının önemini vurgulayan gerçek yaşam öykülerini toplamak ve paylaşmak;  Basınla işbirliği yaparak Dünyanın En Büyük Dersini kamuoyuna duyurmak. Ana Mesajlar:  Dünya genelinde her beş insandan biri eğitime erişememektedir.  73 milyon çocuk ve 800 milyon yetişkin eğitim imkanından yararlanamamaktadır.  Tam 60  yıl önce eğitim hakkı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde yer almıştır.  Tüm dünya devletleri Herkes için Eğitim (HiE) sözünü vermişler ve 2015 yılına kadar bu sözün gerçekleşeceğini söylemişlerdir.  Mevcut ilerleme hızında, bu söz 2115 yılına kadar bile gerçekleşemeyecektir.   HiE sözünün tutulması için Küresel Eylem Haftası katılımcıları, tüm yetkilileri okula geri çağırarak onlara Dünyanın En Büyük Dersi’ni 23 Nisan 2008’de veriyorlar.  Dünya liderlerinin acil olarak etkili önlemlerle herkesin okula devam etmesini sağlamasını beraberce talep ediyoruz.
Talepler:  Maliyetleri de içeren Herkes için Eğitim’in sağlanmasına yönelik on yıllık stratejilerin geliştirilmesi;   Merkez yönetim bütçesinin %20’si, GSMH’nın %6’sının eğitime ayrılması;  Dışlanan ve dezavantajlı öğrencilere ulaşılması için özel önlemler alınması ve bu çerçevede yetim, öksüz, engelli, azınlık, yerinden edilmiş ve çalışan çocuklara öncelik verilmesi;   Eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için yeni politikalar ve uygulamalar yapılması ve özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen öğretim programları hazırlanması, yeterli sayıda kadın öğretmenin çalışması, okulların kız öğrenciler için güvenli ve temiz kılınması ve kız öğrenciler için eğitim desteği sağlanmasının düşünülmesi;   Eğitimle ilgili her türlü ücret ve masrafın ortadan kaldırılması;   Eğitimin kalitesinin artırılması için özel önlemler alınması; örneğin, sınıf mevcudunun 40’ın üstünde olmaması, cari harcamaların en az % 25’inin eğitim araç-gereçleri gibi maaş dışı kalemlere harcanması ve 9 yıllık eğitim hakkının yasada yer alması.
]]>

İlginizi Çekebilecek İçerikler