Eğitime 5 Dakika | Liselere Geçiş Sistemi

Ortaokuldan liseye geçişte 2013-14 eğitim öğretim yılından bu yana uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kaldırıldı yerine Liselere Geçiş Sistemi (LGS) getirildi. 

Yeni sistemde artık tüm liseler sınavla öğrenci almayacak. Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerini sınavla alacak 1369 lise belirledi. Türkiye’deki tüm fen ve sosyal bilimler liseleri sınavla öğrenci alacak. Türkiye genelindeki 2 bin 434 resmi Anadolu lisesinden ise 222’si sınavla alacak. Bu okullar belirlenirken, kriter olarak köklü lise veya proje okul olup olmaması ve geçen yılın taban puanları dikkate alındı. Sınavla alacak okul türlerinden diğer ikisi de mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve Anadolu imam-hatip liseleri. Geriye kalan 64 bin lise ise adrese dayalı kayıt sistemiyle öğrenci alacak.

Bu seçici liselere girmek isteyen öğrenciler 2 Haziran’da yapılacak sınava girecek. Sınava yaklaşık 1 milyon öğrenci başvuru yaptı. Sadece 126 bini seçici liselere yerleşebilecek. Sadece 8. sınıf konularını kapsayacak sınavda, 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 10 da yabancı dil sorusu sorulacak. Sınava giren öğrenciler, sınavla öğrenci alan okulları tercih edecekler. Sonuçlar ise 22 Haziran’da açıklanacak. Sınav sonrasında istediği okula yerleşemeyenler yaşadığı bölgedeki okullar arasından, adrese dayalı sistemle tercih yapıp yerleştirilecek. Bu yerleştirmede öğrenciler kayıt edilirken hangi kriterlerin dikkate alınacağı haziran ayında açıklanacak tercih ve yerleştirme kılavuzunda ayrıntısıyla yer alacak. Ancak Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıklamalarına göre yaşa, devamsızlığa, okuduğu ortaokula, 6, 7, ve 8’inci sınıflardaki yıl sonu başarı puanına bakılacak.

Adrese dayalı sistem nasıl işleyecek?

Sınava girmek istemeyenler ise direkt bölgelerindeki okullar arasından, adrese dayalı sistemle en az 2, en fazla 5 okul tercih edebilecek. Bakanlık yetkilileri, sistem açıklandığından bu yana hiçbir öğrencinin istemediği bir okul türüne yerleştirilmeyeceğini, eğitim bölgelerinin bu durum gözetilerek yapılacağını vurguluyor. Eğitim bölgelerinin içinde her türden okul olacağı belirtiliyor.

Toplam 34 ilde ise sınavla öğrenci alan “Anadolu lisesi” bulunmuyor. Bu illerde sınavla alan Anadolu lisesi olmaması öğrencilerin eğitim bölgesi içinde olan Anadolu liselerine sınavsız yerleşebileceği anlamına geliyor. Ancak sınavla almayan Anadolu liselerine talep fazla olduğunda bu okulların eğitim bölgelerine nasıl dağıldığı ve talebin ne kadarını karşılayacağı süreç içinde anlaşılabilecek. Öte yandan listedeki okullardan bazı Anadolu imam-hatip ve mesleki ve teknik Anadolu liseleri öğrencilerinin bir kısmını sınavın yanı sıra sınavsız, adrese dayalı kayıt sistemiyle de alacak.

Yeni liselere giriş sistemi uygulama sürecinde bazı soruları da beraberinde getiriyor. Bunlardan en önemlisi MEB’in, sınavsız girilecek okulların niteliğini artırmak için hangi eğitim politikalarını uygulayacağı.

Daha fazlasını okumak için tıklayın: Yeni Liselere Geçiş Sistemi Neler Getiriyor?

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Bence Değişim Öğretmenle Başladı

Öğretmen kimdir? Mesleği bilgiye ulaştırmak olan, bireyin potansiyelini açığa çıkarmasına yardımcı olan, aklı ve kalbi besleyendir. Kısacası ilham verendir. Eğitim Reformu Girişimi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Öğretmen Ağı, böyle tanımlıyor öğretmeni. Ağ, öğretmenlerin bireysel ve mesleki gelişimleri için besledikleri ve beslendikleri, farklı disiplinlerin de bulunduğu bir etkileşim

Yeni Liselere Geçiş Sistemi Neler Getiriyor ?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) yerine getirilen yeni sistemde sınavla alacak okullar belli oldu. Bin 367 okul sınavla öğrenci alacak. Bu okulların toplam kontenjanı ise 126 bin 510. Eğitim Reformu Girişimi, okulların dağılımını inceledi. 2013-14 eğitim öğretim yılından bu yana uygulanan TEOG yerine getirilen

2004’lülerin Dramı

Hilal Kaya Boğaziçi Eğitim ve Araştırma Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi “Denek”, “korku”, “endişe”, “torpil”, “beterin beteri” var… 8. sınıflar TEOG yerine getirilen sistemle ilgili hissettiklerini bu sözlerle tanımlıyorlar. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG)  yerine getirilen yeni liselere giriş sistemi aylardır uzmanlar, eğitimciler, veliler tarafından