[/tt_section_title][tt_section_title title_alignment=”text-center” title=”Öğretmen – Ağı”][/tt_section_title]Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. ERG, Öğretmen Ağı’nın yürütücülüğünü üstlenir.
Öğretmen Ağı; öğretmenlerin, meslektaşları ve farklı disiplinlerden kişi ve kurumlarla bir araya gelerek güçlendiği bir paylaşım ve işbirliği ağıdır. Eğitim Reformu Girişimi’nin yürütücülüğünü üstlendiği Öğretmen Ağı, Türkiye’de, eğitim alanında faaliyet gösteren öncü 6 Vakıf; Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Aydın Doğan Vakfı, Enka Vakfı, Mehmet Zorlu Vakfı, Sabancı Vakfı ve Vehbi Koç Vakfı tarafından desteklenir.
Ağ, “bizden bir şey olmaz”, “icat çıkarma şimdi”, “bu yollardan geçtik”, “zaten bildiğim şeyler” gibi kalıpların kırılabileceğine ve değişimin, öğretmenler adına değil öğretmenlerle birlikte başladığına inanır. Farklı disiplinlerle etkileşimden beslenerek, eğitime dokunan paydaş kişi ve kurumlarla işbirliği geliştirerek ve hayat boyu öğrenme anlayışını benimseyerek, öğretmenlerin ve Ağ’ın bir parçası olan herkesin bir arada ürettiği bir öğrenme topluluğu oluşturur.
Öğretmenlerin Desteklenmesi ve Güçlenmesi Neden Önemli?
Biliniyor ki öğretmenler, eğitimin niteliği ile öğrencinin başarısı ve mutluluğu üzerinde en belirleyici role sahip olan aktörler. Dolayısıyla, çocuğun ve toplumun gelişimi için öğretmenlerin desteklenmesi ve güçlenmesi hayati öneme sahiptir. Bu rolün eğitim için öneminin farkında olarak, ERG olarak ATÖLYE ile işbirliği ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteğiyle Eylül 2014 – Nisan 2015 arasında “Öğretmen Araştırması”nı yürüttük. Araştırmanın sonuçları şunları gösteriyordu:
Öğretmen Ağı’nın çerçevesini oluşturan “Değişim Teorisi”, tam da bu verilerden yola çıktı ve “Öğretmen olan birey nasıl güçlenir?” sorusuna cevaben geliştirildi. Değişim Teorisi’ne göre güçlenme; öğretmenlerin hem kişisel hem de mesleki ihtiyaçlarına yanıt veren bir etkileşim ortamında desteklenmesi ile mümkündü. Bir ağ olma fikri böylece ortaya çıktı.
Bir Ağ Olma Hikayesi
Öğretmen Ağı’nın temelleri, 2016 – 2017 yılları arasında gerçekleşen pilot sürecinde atıldı. 11 farklı şehirden toplam 47 öğretmen, 6 destekçi vakıf ve farklı disiplinlerden eğitimin niteliğinin artmasını dert edinen paydaşlarla birlikte, Öğretmen Ağı’nın araç, süreç ve yöntemleri geliştirildi. Geliştirilen Ağ modeli, 2018 Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlandı.

Ağ, öğretmenlerin kendi ilgi, birikim ve yetkinliklerini kullanmaları için olanaklar yaratır ve farklı disiplinlerden beslenmeleri için onlara araç ve yöntemler sunuyor. Hem yüz yüze hem de dijital ortamları kullanarak, öğretmenlerin ve eğitimin diğer paydaşlarının ihtiyaçlarına, yenilikçi yöntemlerle çözüm geliştiriyor. Ağın sürdürülebilirliğini sağlamak için, dijital ve fiziksel altyapıyı oluşturuyor ve eğitim alanında ihtiyaç duyulan kaynakları birbirleriyle buluşturuyor.
Değişime Elçilik Eden Öğretmenler
Ağ çalışmalarına gönüllü olarak dahil olmanın yanı sıra, Öğretmen Ağı’nda geliştirilen araçları uygulamak ve çevresiyle paylaşmak için inisiyatif alan ve harekete geçen öğretmenler, kısaca “Değişim Elçileri” olarak anılıyor.
Bir ağ olma fikri hayat buldukça, öğretmenler kendi potansiyelinin farkına varıyor; motivasyonlarını çözüme ve sınıf içi başarı hikayelerine dönüştürüyor. Her geçen gün daha fazla öğretmen “kabilesini bulduğunu”, “artık öğretmenler odasında yalnız olmadıklarını”, “hiç bu kadar değerli hissetmediklerini” ifade ediyor.
Bir Değişim Elçisi öğretmen, Öğretmen Ağı için ‘Burası Tamamen Bizim’ diyor:
“Tamamen öğretmenlere inisiyatif sağlamak amacıyla yola çıkan bir şey. Onun için de hiyerarşi olmaması mesela süreç içerisinde, bu çok değerli bir şey. Bence en değerli kılan yanlarından birisi bu: ilişki eşitliği. Sonra, alan açması mesela. Öğretmen Ağı alan açıyor bize. Ben şunu yapacağım dediğinde ‘Evet, yap’ diyor. Yani, Öğretmen Ağı bana açıyor, ben zamanla çevremdeki arkadaşlara açıyorum. Burası tamamen bizim. Öğretmenlerin olan bir yer, onu hissediyorsun.”
Öğretmen Ağı Araçları
Ağ çalışmaları, ‘Etkileşim Araçları’ ile ‘Hibrit Öğrenme Modülleri’ olmak üzere iki ana koldan ilerliyor.
Etkileşim Araçları; Öğretmenlerin kendi ilgi, birikim ve yetkinliklerini kullanmaları için olanak yaratan ve farklı disiplinlerden beslenmeleri için onlara araç ve yöntemler sunuyor. Araçlar, çeşitli Konuşmalar ve Atölyelerden oluşuyor.
Konuşmalar
Farklı konuşmacıların davet edildiği ilham veren, ufuk açan, akademi ve saha arasında köprü kuran konuşmalardan oluşuyor. Bu konuşmalarda kurulan etkileşim ortamı, konuşmacının ve katılımcıların birbirlerini dinlemelerine ve birbirlerinden öğrenmelerine alan açıyor. Konuşmalar; “Karşılaşmalar”, “SEÇBİR-Öğretmen Ağı Konuşmaları” ve “Deneyim Paylaşımları” olmak üzere 3 araçtan oluşur:
Atölyeler
Öğretmenlerin bireysel ve mesleki gelişimlerinde yararlanabilecekleri, ihtiyaç duydukları yöntem ve becerileri kazanabilecekleri çalışmalardır. Atölyelerin içerikleri, Ağ içinde yer alan öğretmenlerin ihtiyaçları ve ilgi alanları üzerinden şekillenir; Değişim Elçileri ile deneyimli öğretmenlerin, ilgili konunun uzmanlarının ve farklı disiplinlerden kişilerin katkılarıyla oluşturulur; süreç içerisinde katılımcıların geri bildirimleriyle ve değerlendirmeleriyle geliştirilir. Öğretmen Ağı Atölyeleri “Öğretmenden Öğretmene” ve “1 Öğretmen 1 Disiplin” olmak üzere 2 araçtan oluşuyor:
Hibrit Öğrenme Modülleri
Hem yüz yüze hem de dijital ortamları kullanarak öğretmenlerin ve eğitimin diğer paydaşlarının ihtiyaç duyduğu uygulamalara yönelik destek sağlayan Hibrit Öğrenme Modülleri, “Düşünme Becerileri” ve “Yaratıcı Problem Çözme” Programları ile “Eylem Araştırmacısı Öğretmen” ve “1 Çözüm 10 Sınıf”tan oluşuyor.
4 hafta süren programda öğretmenler, gruplar halinde çalışarak, belirledikleri sorunun muhataplarıyla görüşmeler yaparak, farklı bir bakış açısı geliştirip, önerdikleri çözümleri kesin çözüm kabul etmeden önce test eder ve prototipler. Yaratıcı Problem Çözme Programı’nın konusu, Ağ içindeki öğretmenlere yapılan çağrı sonucunda belirlenir.[/tt_icon_block]
Öğretmenlerimiz diyor ki;
