Eğitim İzleme Göstergeleri Kitapçığı Yayımlandı

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) olarak, Friedrich Naumann Vakfı Türkiye’nin desteğiyle dokuz uzman ve eğitim alanında çalışan 15 sivil toplum kuruluşundan (STK) 23 katılımcıyla 12-14 Ağustos 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak düzenlediğimiz Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’nda bir araya geldik. Yaz Okulu boyunca, temel veri okuryazarlığı uygulamaları yapıldı, uzmanların katılımıyla eğitim politikaları ve veriyle ilgili farklı oturumlar düzenlendi ve eğitim izleme göstergeleri tartışıldı.

Bu tartışmalarda edindiğimiz deneyim, paydaşların göstergeleri değerlendirilebilmesi ve yeni eğitim izleme göstergeleri üretebilmesi için bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu gösterdi. Bu amaçla, 2008’den beri izlediğimiz göstergeleri bir araya getirerek Eğitim İzleme Göstergeleri  kitapçığını yayımladık.

Kitapçıkta eğitimi izlemede kullanılan temel göstergeler yer alıyor. Bu göstergeler daha önce Eğitim İzleme Raporları başta olmak üzere ERG’nin çeşitli çalışmalarında kullanıldı. Eğitim alanında yapılan ulusal ve uluslararası izleme çalışmalarında da bu göstergelere yer veriliyor. Bu sayede uluslararası karşılaştırmalar yapılabiliyor. Her ne kadar tüm göstergeler eğitim izleme çalışmaları için gerekli ve önemli olsa da, eğitim verisi miktarı ve çeşidinin artmasıyla mevcut göstergelerinin yeterliklerinin değerlendirilmesi ve yeni göstergelerin üretilmesi izleme çalışmalarının geleceği için önemlidir.

Eğitim İzleme Göstergeleri kitapçığının yanı sıra yaz okulu kapsamında yapılan çalışmaların ve çıktılarının, yaz okulu videolarının, veri okuryazarlığıyla ilgili önemli kaynakların ve kitapçıktan eğitim izleme göstergelerinin yer aldığı üç bülten hazırladık.

İlk bülten aşağıdaki başlıklarla temel veri okuryazarlığını ele alıyor

  1. Veri okuryazarlığı nedir?
  2. Veri ile çalışmaya nereden başlamak gerekiyor?
  3. Eğitim alanında veri nasıl bulunur ve/ya toplanır?
  4. Veriyi analiz etmek zor mu?
  5. Veri görselleştirme neden önemli?

Bültende ayrıca, Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’na katılan 15 STK’nın son dönemde yayımladığı önemli rapor ve rehber kitapçıklar yer alıyor. Bülteni buradan okuyabilirsiniz.

İkinci bülten Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’nda uzmanların aşağıdaki başlıklarda yaptığı sunumlara yer veriyor

  1. Eğitimde Çocuk Hakları
  2. Eğitimde Mülteci Çocuklar
  3. Öğretmen Politikaları
  4. Özel Eğitim
  5. Sosyoekonomik Eşitsizliklerin Eğitime Etkisi

Sunumları izlemek için buraya, bülteni okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Üçüncü bültende Eğitim İzleme Göstergeleri’nden örnekler yer alıyor

Eğitim İzleme Göstergeleri arasından beş grafiğin yorumlandığı ve veri kaynaklarıyla paylaşıldığı üçüncü ve son bülteni okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu Gerçekleşti

Veriye dayalı politikalar ve politika süreçleri için farklı paydaşların önemli ihtiyaçlarından birinin veri okuryazarlığı olduğunu düşünüyoruz. Bu ihtiyacın karşılanmasına katkı sunmak amacıyla, 12-14 Ağustos 2020 tarihleri arasında Friedrich Naumann Vakfı’nın (FNF) desteğiyle Eğitim Verisi Okuryazarlığı Yaz Okulu’nu düzenledik.