Eğitim 360° (49): “COVID-19 ve Çocukların İyi Olma Hâli” Araştırmasının Bulguları Neler Gösteriyor?

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın bu haftaki bölümünde Araştırmacı Ezgi Tunca, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Prof. Dr. Emre Erdoğan ile araştırmaların bulgularını değerlendirdi.

“COVID-19 ve Çocuğun İyi Olma Hâli Araştırmaları” 2020 ve 2021 yaz dönemlerinde gerçekleştirildi. Salgının etkilerinin yoğun hissedildiği 2020 yaz döneminde 10-13 yaş grubundan 50 çocukla derinlemesine görüşmeler yapıldı. 2021 yılının Haziran-Ağustos aylarında ise Çocuğun İyi Olma Hali Uluslararası Araştırmalar Ağı’nın 20 farklı ülkede yürüttüğü nicel araştırma kapsamında 10-12 yaş grubundan 804 çocukla çevrimiçi ve yüz yüze anket çalışması yapıldı. Araştırmacı Ezgi Tunca, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci ve Prof. Dr. Emre Erdoğan ile araştırmaların bulgularını değerlendirdi.

Programda, çocuğun iyi olma hâli yaklaşımının çocukların temel haklarına erişimini ve çocuğun üstün yararını gözeten bir perspektif sunduğunu belirten Uyan Semerci 2020 yaz döneminde gerçekleştirilen görüşmelerde çocukların paylaştığı deneyimleri aktardı. Erdoğan, 2021 yılının yaz döneminde gerçekleştirilen anketin bulgularını paylaştı ve salgının dünyada ve Türkiye’de çocukların iyi olma hâllerini nasıl etkilediğini değerlendirdi. Programda okulun bir sosyal politika alanı olduğunun altı çizildi ve salgın deneyiminden yola çıkarak ve var olan eşitsizlikler göz önünde bulundurularak gelecekte yaşanacak olası krizlere hazırlanılması gerektiği vurgulandı.

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitim 360° (54): Afet Döneminde Kız Çocuklar: Mevcut Durum, İhtiyaçlar, Öneriler

Eğitim 360°’ın 6 Şubat’tan beri yaptığı yayınlarda Kahramanmaraş depremlerinin çocuklara, eğitime ve eğitim paydaşlarına etkilerini konuşuyoruz. Bu süreçte sıkça altı çizilen konulardan biri, afetlerin özel önem gereksinimi olan gruplara etkileri oldu. Afetler, var olan eşitsizlikleri derinleştiriyor, bu gruplardaki çocukları daha kırılgan hâle getiriyor. Eğitim 360°’ın