Eğitim 360° (41): Türkiye’de Çocuk Edebiyatı ve Sansür

Eğitim 360°’ın bu bölümünde Umay Aktaş Salman’ın moderasyonunda yazar Burcu Aktaş ve Can Çocuk Yayınları Yayın Yönetmen Yardımcısı Mehmet Erkurt Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatından ne anlaşıldığını, sansürü ve yetişkinlerin bu alandaki bakış açısını ele aldı.

Yazar Burcu Aktaş, çocuk edebiyatını tarif ederken edebiyat tarifinden ayrı tutmamak gerektiğini belirterek, “Çocuk kitapları dediğimizde, çocuklar için üretilmiş eğitsel kitapları ve edebiyat kitaplarını ayırıyoruz. Çocuk kitapları diyoruz, genelliyoruz: Bunun içine edebiyat kitaplarını da sokuyoruz. Edebiyata aslında buyurgan, okuruna tahakküm kuran bir araçmış gibi yaklaşıyoruz. Türkiye’de yaşadığımız en sık sorunlardan biri bu” diye konuştu.

Can Çocuk Yayınları Yayın Yönetmen Yardımcısı ve Editör Mehmet Erkurt ise, çocuk edebiyatı üreticilerinin, yazarından yayıncısını ilgiyi ebeveyne, öğretmene, eleştirmene ya da sansür mekanizmalarına çevirmekten bazen çocuğu unuttuklarını belirterek, “Ebeveyni ikna etmenin, öğretmene kullanışlı bir metin sunmanın, yayıncıya kolay satış vaadi sunmanın başlı başına yetmemesi için çocuğu odaktan kaybetmemek gerekiyor. Çünkü bizim işimizin deontolojik özü o” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitim 360° (71): Çocuk ve Gençlik Katılımı Neden Önemli?

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın bu bölümünde Ayşe Naçar, konukları Gözde Durmuş ve Şeyma Dağıstan Terzi ile birlikte çocuk ve gençlik katılımının farklı boyutları ve eğitime yansımaları üzerine konuştu.

Eğitim 360° (36): Sayılarla Türkiye’de “Çocuk”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’deki çocuklara dair istatistikleri açıkladı. Türkiye nüfusunun yüzde 26,9’unu çocuklar oluşturuyor. Eğitim 360°’ın bu bölümünde, ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman, ERG Politika Analisti Özgenur Korlu ve ERG