Eğitim 360° (36): Sayılarla Türkiye’de “Çocuk”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’deki çocuklara dair istatistikleri açıkladı. Türkiye nüfusunun yüzde 26,9’unu çocuklar oluşturuyor. Eğitim 360°’ın bu bölümünde, ERG Araştırmacısı Umay Aktaş Salman, ERG Politika Analisti Özgenur Korlu ve ERG Araştırma Asistanı Ezgi Tunca, çocuk istatistiklerini, eğitim istatistikleri ve eğitim politikalarıyla birlikte yorumladı. TÜİK çocuk istatistiklerinin gösterdiklerini ve göstermediklerini konuştu.

TÜİK istatistiklerinde paylaşılan net okullulaşma oranının, çocukların okulda olup olmadığını göstermediğini vurgulayan Özgenur Korlu, “Yaşa göre okullulaşma  oranlarına bakmak lazım. Türkiye’de okullulaşma oranı 6-9 yaşta yüzde 97,2, 10-13 yaşta yüzde 98,6, 14-17 yaşta ise yüzde 90,8. 14-17 yaşta okullulaşma oranları yaş ilerledikçe daha da azalıyor. 15 yaştan sonra yüzde 90’ın altına iniyor” dedi. Korlu, okullulaşmanın daha az olduğu ortaöğretimde de, liseye erişen her 100 çocuktan 73’ünün okulu tamamladığını söyledi.

Ezgi Tunca ise TÜİK istatistiklerinde mülteci çocuklara dair verilerin kapsanmadığına dikkat çekti ve bu eksikliğin Türkiye’de çocuklara ilişkin değerlendirme yapabilmek için kısıtlılık oluşturduğunu söyledi. Tunca, TÜİK verilerinde yer alan koruma altındaki çocuk sayılarını eğitim hakkı bağlamında değerlendirdi. Koruma altındaki çocukların eğitim hayatlarında uyum sorunu yaşadıklarını ve eğitimi erken terk ettiklerini söyledi. Tunca, eğitime erişimlerinin sağlanması için özel önlem alınması gereken çocuklara dair veri ihtiyacına da dikkat çekti.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitim 360° (71): Çocuk ve Gençlik Katılımı Neden Önemli?

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın bu bölümünde Ayşe Naçar, konukları Gözde Durmuş ve Şeyma Dağıstan Terzi ile birlikte çocuk ve gençlik katılımının farklı boyutları ve eğitime yansımaları üzerine konuştu.

Eğitim 360° (41): Türkiye’de Çocuk Edebiyatı ve Sansür

Eğitim 360°’ın bu bölümünde Umay Aktaş Salman’ın moderasyonunda yazar Burcu Aktaş ve Can Çocuk Yayınları Yayın Yönetmen Yardımcısı Mehmet Erkurt Türkiye’de çocuk ve gençlik edebiyatından ne anlaşıldığını, sansürü ve yetişkinlerin bu alandaki bakış açısını ele aldı.