Eğitim 360° (32): Türkiye’de Mesleki Eğitim Ne Durumda?

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°’ın bu bölümünde Kayıhan Kesbiç’in moderasyonunda Doç. Dr. Nilay Keskin Samancı ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Türkiye’de mesleki eğitimin durumunu değerlendirdiler.


Nilay Keskin Samancı, son dönemdeki projelerle birlikte mesleki eğitime dahil olan öğrenci sayısında ciddi bir artış olduğunu vurguladı. Bununla birlikte, öğrencilerin pratik eğitim aldığı iş ortamlarındaki çalışma koşulların yakından takip edilmesi gerektiğini belirten Samancı, bunun öğrencilerin nitelikli eğitime erişimlerini garanti altına almak ve çocuk işçiliğini önlemek açısından önemli olduğunu söyledi. Murad Tiryakioğlu ise meslek liselerine dair okul ve aile ortamında süregelen olumsuz algının bu okulların dezavantajlı kurumlar olarak algılanmasına ve öğrencilerin bu kurumları tercih etmemesine neden olduğunu belirtti. Tiryakioğlu ara ve teknik personel ihtiyacının önemli seviyede olduğunu, yeşil dönüşüm için gerekli olan yeşil teknolojik ihtiyaçların da mesleki eğitim tarafından sağlanabileceğini belirtti. Programın son bölümünde, dünyanın beceriler konusunda hızlı bir dönüşüm yaşadığı, mesleki eğitimin bu dönüşümü yakalaması için sürdürülebilir projelerle desteklenmesi gerektiği belirtildi ve bu amaç için sektörlerle mesleki eğitim arasındaki bağların güçlendirilmesi gerektiğinin altı çizildi.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Meslek Eğitiminde Kalite İçin İşbirliği Projesi Yayınları

Koç Holding ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ortaklığında yürütülen Meslek Eğitiminde Kalite için İşbirliği Projesi kapsamında hazırlanan son rapor olan Meslek Eğitiminde Ne Çalışıyor, Neden Çalışıyor? Okul-İşletme İşbirliklerine Dair Politika Önerileri Koç Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen büyük ölçekli bir saha araştırmasının bulgularına dayanarak, Türkiye’de beceri eğitimi

Meslek Liselerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Çelikel Eğitim Vakfı’nın, Friedrich Ebert Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’nin finansal desteğiyle, iki mesleki ve teknik Anadolu lisesi özelinde gerçekleştirdiği araştırmanın Meslek Liselerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği: Ümraniye ve Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Örneği başlıklı raporu yayımlandı.

Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Finansman Yapısı ve Politika Önerileri

Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) girişimiyle, Dr. Hakan Yılmaz tarafından hazırlanan “Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Finansman Yapısı ve Politika Önerileri” raporu  2006 yılında yayımlanan “Beceriler, Yeterlilikler ve Meslek Eğitimi: Politika Analizi ve Öneriler” raporunun devamı niteliğindedir. Raporun