Eğitim 360 ° (31): Eğitimde Din veya İnanç Özgürlüğü

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°’ın bu bölümünde Ezgi Tunca moderasyonunda İnanç Özgürlüğü Girişimi Proje Koordinatörü Dr. Mine Yıldırım ve ERG Direktörü Işık Tüzün, Türkiye’de eğitimde din veya inanç özgürlüğünü değerlendirdi.


Programın ilk bölümünde Mine Yıldırım, uluslararası sözleşmeler ışığında çocuğun din veya inanç özgürlüğüne ilişkin bir çerçeve çizdi. Işık Tüzün, çoğulculuğun, farklı kültürler, etnik ve dini gruplar arasında saygıyı, eşitliği desteklemenin de eğitim hakkının bir gereği olduğunu söyledi. Bunun için, eğitim süreç ve ortamlarının dışlayıcı, ayrımcı yaklaşımlardan arındırılmasının; aktif olarak çoğulculuğu, kapsayıcılığı, ayrımcılık karşıtlığını teşvik etmesinin önemine işaret etti. Mine Yıldırım, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kitaplarında Sünni İslam bakış açısının hâkim olduğunu ve bu durumun insan hakları standartlarıyla uyumsuzluk oluşturduğunu belirtti. Kitaplarda yer alan doktrinsel bilgilerin pozitif önermeler olarak sunulmasına dikkat çekti. Işık Tüzün, Millî Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli dernek veya vakıflarla imzaladığı işbirliği protokolleri aracılığıyla yürütülen müfredat dışı etkinliklerine yönelik izleme çalışması yapılırken bilgiye erişimde zorluk yaşandığını, süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini vurguladı. Programın son bölümünde eğitimde din veya inanç özgürlüğünün güvence altına alınması için çocuk haklarının bütüncül bir şekilde ele alınmasının öneminin altı çizildi. 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü Söyleşi Dizisi-4 | “Anayasal Prensip Olarak Çoğulculuğu ve Bir Arada Olmayı Benimsememiz Lazım”

Türkiye’nin kutuplaşmış ortamı, din öğretiminin spekülasyondan uzak, daha derinlikli konuşulmasını engelliyor. Bu sorundan hareketle hazırladığımız dört bölümlük “Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü Söyleşi Dizisi”yle konuyu daha geniş çerçevede ele almayı amaçlıyoruz. Dördüncü bölümde İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü Söyleşi Dizisi-3 | “Din Eğitimi İdeolojik Kavgaların Sebebi Hâline Getirildi”

Türkiye’nin kutuplaşmış ortamı, din öğretiminin spekülasyondan uzak, daha derinlikli konuşulmasını engelliyor. Bu sorundan hareketle hazırladığımız dört bölümlük “Eğitimde Din ve İnanç Özgürlüğü Söyleşi Dizisi”yle konuyu daha geniş çerçevede ele almayı amaçlıyoruz. Üçüncü bölümde Kocaeli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M.

Eğitim 360° (72): Din Öğretiminde İhtiyaçlar ve Sorunlar Neler ?

Medyascope işbirliğiyle hazırladığımız Eğitim 360°’ın yeni bölümünde ERG Araştırmacısı ve Medya Koordinatörü Umay Aktaş Salman ve ERG  Eğitim Gözlemevi Koordinatörü Burcu Meltem Arık Türkiye’de çok uzun yıllardır tartışma hatta kutuplaşma konusu olan bir mevzuyu, din öğretimini ele aldı.