BirGün: Yabancı dil eğitimi önce çocuklarla planlanmalı

Yabancı dil eğitimine ilişkin ERG uzmanı Burcu Meltem Arık “Çocukların kararlara katılımı sağlanmalı ve fikirleri doğrultusunda eğitim planlanmalı” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk önceki gün yapılan bütçe görüşmelerinde İngilizce öğretiminin yeniden yapılandırılacağını söyledi. İlkokul 2’nci sınıftan itibaren başlamasına rağmen öğreniminde önemli bir gelişme olmayan bu konuya ilişkin Eğitim Reformu Girişimi’nden (ERG) Burcu Meltem Arık ile konuştuk.
Uzun süredir bu meselenin tartışıldığını ve çeşitli uygulamalar denendiğini söyleyen Arık, “Bizde geçen sene beşinci sınıflar için yabancı dille alakalı pilot uygulama başladı. Bu pilot uygulamalarda da, önceki uygulamalarda da işaret edilen çok kritik üç dört tane alan var ve bunlar çözülemedi maalesef” dedi. İletişim aracı “Buna ek olarak sınıf içerisinde çok farklı yaşlara, farklı okul türlerine göre de ayrıştırılmış, çeşitlendirilmiş eğitim materyallerine ihtiyaç var” diyen Arık şöyle devam etti: “Hemen her yaşa benzer yöntemle öğretilmeye çalışılıyor. Bu yöntem ağırlıkla gramer ve öğretmeye dayalı. Oysa çocukların merakını tetikleyerek öğrenmelerini destekleyecek, gündelik yaşama dönük, edebi kelimelerden ziyade bunun bir iletişim aracı olduğu hissi verilerek eğitim verilmesi gerekiyor ama bunlar sağlanamıyor.” Oyunla öğretilmeli İlkokul çağında oyunun önemine dikkat çeken Arık “İlkokulun ilk kademelerinde daha oyun temelli, ortaokulda çocukların yapılarına göre farklılaşmış, lisedeyse okul türüne göre ayrıştırılmış bir yapı kurulması lazım. Bir diğeri öğretmen eğitimi, deneyimli öğretmenlerin dahil edilmesiyle onları destekleyecek bir yapı oluşturulmalı.” Eşitlik temelli olmalı Çocuklarda eğitimin eşitlik temelinde verilmesi gerektiğini savunan Arık “Herhangi bir okulun diğerine avantaj ya da dezavantaj oluşturmamasına dikkat edilmeli. genellikle öğretmenlere, yöneticilere soruyoruz ama çocuklara sormuyoruz. Bu ciddi bir eksiklik. Onların nasıl öğrendiğini anlamak için ve bu süreci anlamak için en önemli aktörler. Eğitimin kalbi öğrenciler ama onlara sormuyoruz. Bu ve benzeri tüm konularda çocukların kararlara katılımı, fikirlerin ve ihtiyaçların doğrudan da onlara sorulması çok önemli olacaktır” ifadelerini kullandı. *** Sınıfta kaldık Education First dil okulu 88 ülkeden 1.3 milyondan fazla kişiyle gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Bugüne kadarki en geniş kapsamlı araştırmanın raporuna göre Türkiye, İngilizce Yeterlilik endeksinde 73’üncü oldu. İlk üçüncü sırada İsveç, Hollanda ve Singapur yer alırken; İran, Kazakistan, Tunus, El Salvador, Özbekistan, Irak ve Libya da son sıralarda bulundu. Haberin aslına ulaşmak için tıklayınız. BirGün Gazetesi’nde yer alan haberin küpürü aşağıdadır.  
]]>