Bianet: Türkiye Eğitimden Erken Ayrılmada Avrupa Birincisi

Haberin aslı için tıklayınız.

Türkiye Eğitimden Ayrılmada Avrupa Birincisi

İkili eğitimin kaldırılması için toplam 58 bin dersliğe ihtiyaç var. Öğretmen açığının kapatılması için 117 bin öğretmen alınması gerekiyor. Ama 438 bin öğretmen atama bekliyor. Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Türkiye’deki eğitim hakkındaki kapsamlı raporunu kamuoyuyla paylaştı. 2017-2018 eğitim-öğretim yılını hakkında bilgiler içeren rapor, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. ERG Direktörü Batuhan Aydagül, Özgenur Korlu ve Yeliz Düşkün’ün sunum yaptığı toplantıda, raporun özeti basın mensuplarına anlatıldı. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı ‘Güçlü Yarınlar İçin 2023 Eğitim Vizyonu’ olumlu bir girişim olarak nitelendirilirken, bu plana ilişkin bir değerlendirme raporu da sunuldu. Toplantıda, 200 sayfalık raporun artık basılmayacağı, sadece dijital erişime açık olacağı duyuruldu. ERG’nin raporundan bazı veriler şöyle:

Kadınlarda okulu bırakma nedeni evlilik ve diğer ailevi nedenler

15-34 yaş arası kadınlarda eğitimi sürdürememenin en büyük sebebi ‘evlilik ve diğer ailevi nedenler’. Bu sebepten dolayı eğitimine devam edemeyenlerin oranı yüzde 24. Aynı yaş grubundaki kadınların eğitime devam edememesinde en güçlü ikinci sebep ise ‘ailesinin veya eşinin izin vermemesi’. 15-34 yaş arası kadınların yüzde 16,9’u, ailesi ya da eşi izin vermediği için bir eğitim kurumunu bitirdikten sonra diğerine devam edemiyor. İlkokul mezunlarında bu oran yüzde 31’i aşıyor.

Erkeklerin eğitimi sürdürememe nedeni maddi şartla

15-34 yaş arası erkeklerde eğitimin devam etmeme sebebi yüzde 21,6 ile ‘eğitim maliyetinin karşılanamaması veya yüksek olması’. İlkokul mezunlarında bu oran yüzde 32. Erkeklerin yüzde 19,5’i ise ‘çalışmak istemesi’ sebebiyle, bir kurumdan mezun olunca diğerine devam etmiyor. Türkiye genelindeki 15-34 yaş arası bireylerin eğitimi sürdürmemesinin en güçlü nedeni ‘eğitim maliyetinin yüksek olması ve karşılanamaması’ olarak göze çarpıyor (yüzde 18). Aldığı eğitimin yeterli olduğunu düşünmediği için eğitime devam etmeyenlerin oranı ise yüzde 12,2.

İkili eğitimin en fazla olduğu iller Hakkâri, Van ve Urfa

Çocukların okul deneyimini olumsuz etkilediği vurgulanan ikili eğitim sistemi Türkiye’de varlığını sürdürüyor. İlköğretim okullarına bakıldığında; Hakkari’deki okulların yüzde 40’ı, Van’daki okulların yüzde 35’i, Urfa’daki okulların ise yüzde 34’ü halen ikili eğitim veriyor. Bolu, Karaman, Nevşehir, Tunceli, Bartın, Sinop, Artvin, Gümüşhane, Erzincan ve Bayburt’ta ikili eğitim yapan ilköğretim okulu yok. Türkiye çapında ikili eğitimin kaldırılması için toplam 58 bin dersliğe ihtiyaç var. Bu doğrultuda 45 bin dersliğin yapımı sürüyor.

Türkiye’de 405 bin Suriyeli çocuk eğitimin dışında

Ekim 2018 itibariyle Türkiye’de bulunan ve eğitim çağında olan (5-17 yaş arası) Suriyeli çocuk sayısı 1 milyondan fazla. 106 bin çocuk geçici eğitim merkezlerinde, 534 bin çocuk resmi okullarda öğrenim görmekte.

Öğretmen sayısı 1 milyonu aştı

2017-2018 eğitim-öğretim yılında Türkiye’deki öğretmen sayısı 1 milyonu geçti ve 1 milyon 30 bin 130 olarak belirlendi. 2016 verilerine göre atama bekleyen öğretmen sayısı 438 bin. Eylül 2018 itibariyle okullardaki öğretmen açığı 117 bin. Öğretmenlerin yüzde 85’i devlet okullarında çalışıyor. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ilkokullarda 18, ortaokulda 17, genel lisede 25, meslek ve teknik liselerde 12. Özel kurumlarda bu sayı 13’ün üzerine çıkmıyor.

Öğrenciler okuldan ayrılıyor

Eurostat (Avrupa İstatistik Ofisi) verilerine göre Türkiye, eğitimde erken ayrılma oranlarında Avrupa birincisi. 2017’de kadınların yüzde 34’ü, erkeklerin yüzde 31’i eğitimden erken ayrıldı. 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 27’si ne öğrenim görüyor ne de bir işte çalışıyor. OECD ülkeleri arasında en yüksek orana sahip ülke yine Türkiye. Bu yaş aralığındaki kadınların oranı yüzde 39,9. 2017 verilerine göre 15-24 yaş arası gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 20,8. (OI/HK)]]>