642 Milyonluk MEB Bütçesinin Ne Kadarı Yurtlara Ayrılacak?

Journo, Burcu Karakaş Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) verilerine göre, Ağustos 2016 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde 81 ile bağlı 191 ilçe ile üçü yurtdışında bulunan 656 yurt bulunuyor. Bu yurtların toplam yatak kapasitesi ise 522 bin 297. Aylık yurt yatak ücreti 2016 -2017 öğretim yılı için 150, özel nitelikli yurtların aylık ücreti ise 160-265 lira arasında değişiyor.

 Eğitim Reformu Girişimi’nden Yeliz Düşkün, yurtiçindeki pansiyon kapasitelerine ilişkin şu bilgileri aktarıyor:

“Sayıya baktığınız zaman, Türkiye’de yatak kapasitesi 466 bin 821. Bunlar, devlete ait resmi ve ilköğretim ve ortaokul kapsayan pansiyonlara ait rakamlar. Bu sayıya, ilk, orta ve liseler ike imam hatip liseleri ve meslek liseleri de dahil. Örneğin, Adana’da pansiyon olan okulların kapasitesi 7 bin 876 öğrenci ama şu an 5 bin 678 öğrenci bu pansiyonlarda kalıyor. Devlet yurtlarında kapasite var ama neden kullanılamıyor?”

Sosyal devletin eksikliği nedeniyle cemaatlerin eli güçlenebiliyor

Aladağ’da yıkılan devlet yurdunun yerine yenisinin inşa edilmediğini hatırlatan Yeliz Düşkün, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Şu anda yatılı kalacak çocuklar devlet ya da özel yurtları tercih edebiliyor. Bazı özel yurtlarda ücret ödemeyebiliyorlar. Bazen de aileler evlerini taşıyor. Özel yurtlar cemaat ya da ticari amaçlı yurtlar olabiliyor. Kültürel ya da siyasi amaç taşıyabiliyorlar. Pansiyonlu okul var ama MEB istatistiklerine göre doluluk az. Sosyal devletin eksikliği nedeniyle cemaatlerin eli güçlenebiliyor.”

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2015-2019 Stratejik Planı’nda, yurtlara ilişkin üç hedef bulunuyor:

  • Okul, derslik, pansiyon, spor salonu gibi eğitim tesislerinin sayısı ve dağılımında belirlenen hedeflere ulaşmak ve bölgesel farklılıkları en aza indirmek için yatırım programları ihtiyaç analizleri doğrultusunda hazırlanacaktır.
  • Öğrenci yurt ve pansiyonlarının konaklama kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak ve fiziki ortamlara ilişkin standartlar güvenlik, hijyen ve konfor şartları dikkate alınarak geliştirilecektir.
  •  Mevcut ve yeni açılacak okul, pansiyon ve eklentiler iş güvenliği, onarım ve bakım esasları öncelikleri göz önüne alınarak düzenlenecektir.

Ancak söz konusu planda, herhangi bir sayı yok. Yani hangi pansiyonda nasıl bir çalışma planlandığına dair bir bilgi bulunmuyor. Yeliz Düşkün, il ve ilçelerde kaç çocuğun pansiyona ihtiyacı olduğu ve bu çocukların ne tür okullarda okuduğuna ilişkin “ihtiyaç analizi” yapılması gerektiğini vurgulayarak, bu bilginin kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine vurgu yapıyor.

Çocukların neden pansiyonlu okullarda kalmadıkları araştırılmalı

MEB 2017 Bütçe Tasarısı, gayrimenkul onarımına ayrılan bütçe 642 milyon lira. Ancak Düşkün’ün de belirttiği üzere, bu paranın ne kadarının pansiyonların onarımına ayrılacağına dair herhangi bir ayrıntı yok. “Gayrimenkul” tanımı, okul, derslik ve pansiyon gibi eğitime ait mekanlara karşılık geliyor. Yeliz Düşkün, “Kaynak yeterli olsa bile uygulamada sorun var gibi görülüyor” diyor.

Pansiyonlu okullarda (ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim) pansiyonların doluluk oranı, yüzde 70. 2015-2016 verilerine göre pansiyonu olan okulların pansiyonunda kalan çocuk sayısı ise 336 bin 611. Düşkün, “Kapasite sorunundan ziyade yönetişim sorunu var gibi görünüyor. Çocuklar neden bu pansiyonlarda kalmıyorlar? Bunun yanıtının araştırılmasına gerek var” diyor. 

]]>