4+4

Eğitim Reformu Girişimi (ERG), 23 Şubat’ta Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda tartışılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ardından kamuoyunda yaşanan tartışmaların doğru bir temelde gerçekleşmesine katkı yapmak için konuya ilişkin bilgi notları hazırladı.

18 Soruda 4+4+4 Yasa Teklifi
Kesintisiz Temel Eğitim Nedir?
Meslek Eğitimine Başlama Yaşında Uluslararası Eğilim
Okulöncesi Eğitim Neden Yasayla Zorunlu Kılınmalı?
Yasa Teklifi Kırsalda Taşımalı Eğitimi Engelleyebilir Mi?
Din Eğitimi Bilgi Notu
TBMM Genel Kurulu’nda Görüşülmeye Başlanan “İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Hakkında Değerlendirme

ERG, bilgi notlarına ek olarak 27 Mart’ta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanan teklife ilişkin bir değerlendirme hazırladı.

4+4<8 Güncellenmiş Bildirge

ERG, alt komisyon görüşmeleri ışığında güncellenen yeni yasa teklifine ilişkin 4 Mart 2012’de bir bildirge hazırlamıştır.

Gerekçeli Arka Plan Belgesi

ERG, bildirgeye dayanak oluşturan ve güvenilir bir veri temelinden hareketle hazırlanan güncellenmiş gerekçeli arka plan belgesi yasa teklifinin yürürlüğe girmesinin Türkiye eğitim sistemine doğuracağı olumsuz sonuçları ortaya koyuyor.

Bildirge

ERG’nin, konuya ilişkin 20 Şubat 2012’de hazırladığı ilk bildirgedir.

Gerekçe Metni

ERG’nin konuyla ilgili yayımladığı bildirgeye dayanak oluşturan gerekçe metnidir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Ortaöğretim Tasarımına Yönelik Değerlendirme ve Öneriler

18 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan Ortaöğretim Tasarımı’yla yapılması öngörülen değişikliklerin temel çerçevesini incelerken, geçmiş yıllarda paylaştığımız ortaöğretim kademesine yönelik değerlendirmeleri ele aldık. Türkiye’de eğitime erişimde ilerlemeyi sürdürebilmek, eğitimin niteliğinde iyileşme sağlayabilmek, sosyoekonomik ve bölgesel eşitsizliklerin azalmasına katkıda bulunabilmek için ortaöğretimde yapılacak düzenlemeler büyük önem taşıyor.

Adım Adım Lise Yerleştirme Sistemi

Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, 26 Haziran 2018 tarihinde yayımlandı. Lise yerleştirme sisteminin iyi anlaşılması, doğru tercih yapmanın önündeki ilk adımı oluşturuyor. Peki bu yerleştirme sistemi nasıl çalışıyor? Aşağıdaki infografikle sistemin nasıl işleyeceğine dair kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladık. Tercih döneminde olan tüm öğrencilere, velilere, öğretmenlere

Liselere Geçişte Yeni Sistem ve Nitelikli Ortaöğretim için Yol Haritası

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), 19 Eylül 2017 tarihinde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin 2017-2018 eğitim-öğretim yılında uygulanmayacağını açıkladı. Ardından 5 Kasım 2017 tarihinde TEOG yerine gelecek yeni sistem açıklandı.Bu bilgi notunda TEOG yerine gelecek yeni sistemin detayları, Türkiye’de son 20 yıldır ortaöğretime geçiş sistemlerinde