Bianet: Kız Çocukları Bilim ve Mühendislik Alanında Yer Almak İstemiyorlar

11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde ERG Politika Analisti Yeliz Düşkün, kız çocuklarının bilim ve mühendislik alanına yönelmek istememelerinin birçok nedeni Bianet’te değerlendirdi.


Düşkün, öğretmenlerin yaklaşımları, çocukların yapabileceklerine ilişkin beklentiler, aile, okul yönetimi, akranlar gelecek algısını etkilediğine değindi.


Millî Eğitim Bakanlığının, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarına değinen Düşkün şunları söyledi:
“Millî Eğitim Bakanlığı toplumsal cinsiyet üzerine çalışmalar yapıyor. Fakat MEB, toplumsal cinsiyet eşitliğini daha çok okullaşma üzerinden ele aldı ve bu anlamda tamamen eşitlik sağlandı diyemesek de bir başarı elde edildi. Ama önemli olan eğitimin içeriği, yani niteliği, sunulan eğitim kız ve oğlanlar için ne ifade ediyor ve bu eğitim ne kadar eşitlikçi. Eğitim içeriği denilince de sadece ders konularını düşünmemek gerekiyor. İçerik ve yöntem sadece alan bilgisi değil. Öğretmenlerin yaklaşımları, çocukların yapabileceklerine ilişkin beklentiler, aile, okul yönetimi, akranlar gelecek algısını etkiliyor.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sınıf İçine Nasıl Taşınır? 

Toplumsal cinsiyet normları, sınıf içinde, öğrencilere söz verilmesinden, gençlerin alan seçimlerine, beden eğitiminden sanat eğitimine kadar pek çok alanda etkili. 13 yıldır öğretmenlere ve öğretmen adaylarına toplumsal cinsiyet farkındalığı kazandırmak için çalışmalar yapan Mor Sertifika Programı’nın Koordinatörü Ceyda Karadaş, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sınıfa nasıl taşınacağını