Herkese İyi Örnek | Birbirimizden Öğrenerek Güçlenmek…

Zerrin Koyunsağan
Sabancı Vakfı Genel Müdürü

“Eğitim Reform Girişimi İyi Örnekler Konferansı, üreten ve iyi örneklerini paylaşmak isteyen eğitimcilerin bir araya gelmesini sağlayan eşsiz bir platform. Eğitimde kilit aktör olan öğretmenlerin sınıf içinde ve sınıf dışında çok etkili uygulamalar geliştirmesi ve bunları paylaşarak birbirlerine ilham vermeleri konferansın eğitim alanına önemli katkı yapmasını sağlıyor.”

Tüm dünya eğitimden beklentilerin yeniden şekillendiği bir dönemden geçerken, çocukların ve gençlerin, toplumsal sorunlara ilişkin sorumluluk alan, yenilikçi çözümler üreten, topluma pozitif katkı sağlayan ve “ortak iyi” için mücadele eden bireyler olmaları büyük önem taşıyor. Diğer yandan, 21’inci yüzyıl becerilerini ve çocuklara bu becerileri kazandıracak bir eğitimin nasıl mümkün olacağı tartışılıyor.

Eğitim sisteminin; “akademik becerileri” “yaratıcılıkla” destekleyecek unsurlarla yeniden tasarlanması gerektiğinin hepimiz farkındayız. Bunun yolu da ezbere dayalı eğitim yerine, yaratıcılığın desteklendiği bir eğitim eko-sisteminin yaratılmasından geçiyor.

Bütün bunlar olup biterken, eğitimin kalitesinin iyileştirilmesinde de,  öğretmenlerin desteklenmesi konusunda da sivil topluma önemli görevler düşüyor. Biz de Sabancı Vakfı olarak bu konuları öncelikli meselemiz görüyoruz ve eğitimin kalitesinin iyileştirilmesi, eğitime devam oranlarının artırılması ve bütün bunların başarılabilmesi için eğitimde kilit aktör olan öğretmenlerin güçlenmesine yönelik projeleri destekliyoruz.

2007 yılında, faaliyetlerimizin odağına aldığımız kadın, genç ve engellilerin toplumsal hayata katılımlarında maruz kaldıkları ayrımcılıkla mücadele için çalışan sivil toplum kuruluşlarının projelerine yönelik hibe programlarını hayata geçirdik ve bugüne kadar desteklediğimiz 137 proje, 74 ilde çalışmalar yaparak 700 binden fazla kişinin hayatında dönüşümü başlattı.

2017 yılından beri, ayrımcılıkla mücadelede en önemli alanlardan birinin “Eğitim” olduğundan hareketle, Hibe başvurularını  “Eğitim” ana başlığı altında kabul etmeye başladık. Bu şekilde, sağladığımız desteğin daha odaklı hale gelmesi, sorunlara daha kalıcı çözümler üretilmesi ve yaratılan etkinin sürdürülebilir kılınması amaçlıyoruz.

10 yıldır desteklediğimiz, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için öğretmenlere, öğretmen adaylarına ve öğrencilere yönelik Sabancı Üniversitesi’nin yürüttüğü “Mor Sertifika Programı”nın yanı sıra son iki yıldır öğretmenler arası dayanışma mekanizmaları ve deneyim paylaşım ortamları oluşturarak öğretmenleri güçlendirmeyi hedefleyen ERG’nin yürüttüğü “Öğretmen Ağı”nı destekliyoruz.

Hikayeleri görünür kılınan her bir öğretmenin başkalarına da ilham verdiğine ve öğretmenlerin sahip oldukları gücü fark etmelerine destek olduğu inancıyla, “Fark Yaratanlar” programı ile 9 sezonda toplam 21 öğretmenin hikayesini geniş kitlelere ulaştırdık. Ayrıca Ashoka ile birlikte hayata geçirdiğimiz “Fark Yaratan Sınıflar” projesi ile kendi ihtiyaçlarından yola çıkarak sınıflarında yaratıcı uygulamalar geliştiren öğretmenleri görünür kılmayı hedefliyoruz. Öğretmenlerin geliştirdiği sınıf içi iyi uygulama örneklerini bulup www.farkyaratansiniflar.org platformunda topladık ve başka öğretmenlerin kullanımına açtık. Diğer yandan, Vakfımız kalıcı eserlerinden bir Anadolu Lisesinde akademik başarının yanı sıra öğrencinin sosyal ve duygusal gelişimi ve öğretmen, öğrenci, yönetici niteliklerini artırmak amacıyla başlattığımız proje ile okul ikliminin iyileştirilmesini hedefliyoruz. Bu pilot çalışma sürecinde bir model oluşturmayı ve daha sonra diğer okullara yaygınlaştırmayı planlıyoruz.



15 yıldır desteklediğimiz Eğitim Reform Girişimi İyi Örnekler Konferansı da üreten ve iyi örneklerini paylaşmak isteyen eğitimcilerin bir araya gelmesini sağlayan eşsiz bir platform. Eğitimde kilit aktör olan öğretmenlerin sınıf içinde ve sınıf dışında çok etkili uygulamalar geliştirmesi ve bunları paylaşarak birbirlerine ilham vermeleri konferansın eğitim alanına önemli katkı yapmasını sağlıyor. Şüphesiz ki katılımcıların eğitime ilişkin farklı konularda yüz yüze tartışma fırsatı bulabildiği bir diyalog zemini oluşturması da etkinliğin en kritik bileşenlerinden biri.

Böylesine büyük çaplı bir öğretmen buluşmasının sağladığı dayanışma ortamı ve iyi örneklerin uygulamalarıyla ilgili atölyelerde öğretmenlerin birbirlerinden ilham almaları, Sabancı Vakfı olarak 15 yıldır bu konferansı büyük bir hevesle desteklememizin nedenlerinin başında geliyor. Bu konferansın ülkemizdeki eğitim insanlarına çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum.

Her sene olduğu gibi bu yıl da birbirimizden öğrenerek güçleneceğimiz, iyi örneklerden ilham alacağımız bir konferansta buluşmak dileğiyle…

İlginizi Çekebilecek İçerikler

19. İÖK Buluşmaları’na Davetlisiniz 🍀

19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’na (İÖK) başvurular başladı. Başvuruya dair tüm detayları konuşmak, sorularınızı yanıtlamak ve süreçte size destek olmak için bir ay boyunca her çarşamba Zoom üzerinden yapılacak çevrimiçi buluşmalarda bir araya geliyoruz.

Eğitimde İyi Örnekler’den Haberlerimiz Var!

Geçtiğimiz haziran ayında, iyi örnekleri, Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nın ötesine ve farklı platformlara taşıyacağımız, tüm yıla yayılan yeni bir yol haritası planladığımızı duyurmuş, 19. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’na kadar birçok planımız olduğundan bahsetmiştik. Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte Eğitimde İyi Örnekler’in yeni yolculuğu da başlıyor.